Ось і ще один навчальний рік пролетів. Хоч чого тільки навчальний?

Ми не тільки навчалися, ми жили, творили, знаходили нових друзів і будували плани на майбутнє і навіть робили перші кроки по втіленню цих планів-проектів у життя. Разом з нами активно творили та співпереживали наші батьки, друзі та однодумці.

/Files/images/2017_v1.jpg

Більш яскраво і послідовно наші звершення та задуми можна простежити на сторінках новин, у статях «Журавлика» та на нашій сторінці у facebook та у Wiki-просторі, де розміщено багато фотографій та відео.

З першовереснем в нашу дружну родину влився новий колектив п'ятикласників. Їх по особливому тепло вітали на святі першого дзвоника, виділивши місце в центрі майданчик та вручивши "малюкам" символічні подарунки. За доброю традицією нашого закладу вони офіційно прийняті в лави гімназистів в день посвяти п’ятикласників у гімназисти.

/Files/images/посвята.jpg

Кожен учень 5 класу продемонстрував свої вміння, юні таланти. Деякі з них досить гарно малюють, інші – співають, грають на гітарі і не тільки. До того ж є жартівники. Тут також є молоді поети, які гарно декламують та пишуть вірші.

Учні гімназії взяли участь у 15 предметних районних олімпіадах, зайнявши 25 призових місць, з них: 9– перших, 9 - других, 7 -третіх.

Високі результати учні показали на олімпіадах з а фізики (три І місця; ІІ), української мови (два І;ІІ, ІІІ), трудового навчання (І, ІІ місця), математики(два І; ІІІ ), хімії (ІІ, ІІІ) , англійської мови (І, ІІ), німецької мови (три ІІ), економіки (І, ІІІ).

Ми пишаємося нашими ерудитами:
  • Власенком Володимиром, учнем 6 класу( І місце з математики);
  • Грицишин Яною, ученицею 7 класу( І місце з математики);
  • Ремез Христиною, ученицею 7 класу( І місце з фізики);
  • Грибачовою Мартою,ученицею 8 класу ( І місце з української мови, І місце з англійської мови);
  • Павловичем Назаром, учнем 8 класу( І місце з фізики);
  • Приліп Каріною, ученицею 8 класу( ІІІ місце з математики);
  • Полевою Христиною, ученицею 9 класу( І місце з української мови, ІІ місце з англійської мови);
  • Мартюком Святославом, учнем 9 класу( ІІ місце з фізики);
  • Запотічною Зоряною, ученицею 9 класу( ІІ місце з німецької мови);
  • Паньків Іриною, ученицею 10 класу( ІІ місце з хімії, ІІ місце з правознавства, ІІ місце з німецької мови);
  • Бас Вікторією, ученицею 10 класу( ІІ місце з української мови);
  • Святою Вікторією, ученицею 10 класу( ІІ місце з історії, ІІІ місце з образотворчого мистецтва);
  • Баліцьким Дмитром, учнем 11 класу( ІІ місце з німецької мови);
  • Бартошом Анатолієм, учнем 11 класу( ІІІ місце з економіки);
  • Горбанем Сергієм, учнем 11 класу ( І місце з фізики);
  • Романів Тетяною, ученицею 11 класу( ІІІ місце з української мови, ІІІ місце з трудового навчання, ІІІ місце з інформаційних технологій).

У ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад брали участь 6 учнів і посіли 3 призових третіх місця, серед яких - з математики Грицишин Яна (7 кл.) вчитель Мельник М.В., з української мови - Полева Христина (9 кл), Грибачова Марта (8 кл) вчитель Квацяла Г.Я.

11 лютого 2017 року відбувся 2-й тур 2-го eтапу Всeукраінського конкурсу - захисту науково-пошукових робіт учнів-слухачів МАН Украіни. Успішно захистили свої наукові проекти слухачі Зборівськоі філіі МАН Баліцький Дмитро, Романів Тeтяна, Завeрбна Ірина, Лукачат Марта, Полeва Христина, Свята Вікторія і Запотічна Зоряна.

/Files/images/ман2017_1.jpg

  • Запотічна Зоряна ,учениця 9 класу, досліджувала «Художній простір «Саду божественних пісень Григорія Сковороди»,
  • Полева Христина, учениця 9 класу – «Образ Зборівської битви у творах українських письменників»,
  • Свята Вікторія- «Топоніми Зборівського району» (секція української мови і літератури).
  • Лукачат Марта, учениця 9 класу, запропонувала увазі журі науково-дослідницьку роботу «Кароль Ліпінський, життя і творчість видатного композитора»,
  • Баліцький Дмитро, учень 11 класу , захищав роботу «Суспільно-політичні зміни на західноукраїнських землях в 1939-41 рр.на прикладі Зборівського району»,
  • Романів Тетяна, учениця 11 класу, – «Зміна статусу жінки на західноукраїнських землях у міжвоєнний період»(секція історії).
  • Завербна Ірина, учениця 11 класу, - «Народна вишивка як вид декоративно-прикладного мистецтва» (секція мистецтвознавство).

У травні учні 2 (6) та 3 (7) класів гімназії представляли на обласному конкурсі дослідницьких робіт учнів 6-8 класів МАН України свої перші наукові дослідження.

Роботи були представлені в секціях
  • географії (Ковбасюк Софія - диплом І ст., Кулик Тетяна та Ремез Христина - дипломи ІІІ ст. ),
  • історії України (Комар Олександр- диплом ІІ ст. ),
  • історичного краєзнавства (Борик Алла - диплом ІІІ ст. ),
  • етнографії (Кармазин Вікторія -диплом ІІІ ст. ),
  • філології (Будник Анастасія, Грицишин Яна -диплом ІІ ст.)
  • математики (Берлізева Анастасія - диплом ІІІ ст.).

28 березня 2017 року в Тернопільській Українській гімназії ім. І.Франка проведено обласну краєзнавчу конференцію учнівської молоді «Роде наш красний, роде наш прекрасний».

/Files/images/цццццроде.jpg

На обласній краєзнавчій конференції учнівської молоді «Роде наш красний, роде наш прекрасний» нашу гімназію представляли Лукачат Марта (секція «Історичне краєзнавство») та Завербна Ірина (секція «Фольклору та етнографії»).

Учні гімназії Запотічна Зоряна, Янішевська Ірина (9 клас), Романів Тетяна (11клас) взяли участь у ІІІ етапі літературного конкурсу «Акорди творчості» (березень). Дівчата презентували ліричні вірші і прозові твори (Запотічна Зоряна написала новелу «Одинокий лелека», яку присвятила Андрію Раві). Компетентне журі у складі викладачів Тернопільського державного університету ім. В.Гнатюка та молодого поета , члена Спілки письменників України Юрія Матевощука, відзначило неабияку майстерність юних поетів і запропонувало й надалі писати, а Янішевська Ірина здобула третє місце у номінації «Поезія» за твір «Наповнюй все любов’ю».

Ми знайшли дуже хороших друзів-учнів та вчителів 144 ліцею м.Києва. Але про все по порядку. 24 до 26 грудня 2016 року учні Зборівської державної української гімназії ім. Романа Завадовича на запрошення педагогів та учнів 144 ліцею ім. Г.Ващенка побували в Києві. Спільно із Всеукраїнською ініціативою «Пізнаємо Україну разом» гімназисти реалізували міні-проект «Міняю родину. Життя у великому місті».

9 гімназисток, поборовши свій страх захворіти на грип та переживання, пов’язані далекою дорогою, чужими сім’ями, незнайомими однолітками-киянами, чудово провели вихідні у столиці.

Зустріч була цікавою та насиченою яскравими враженнями (знайомство з «новими сім’ями», екскурсії визначними місцями та казково вбраними вулицями, новорічна ялинка, феєричне світлове шоу, музична вистава) і новим досвідом для всіх (тренінги з командного згуртування провела з гімназистами та ліцеїстами викладач ліцею Данилова О.Є. ).

Під час вечірніх мандрівок Києвом гімназисти відвідали місця, де відбулися події Революції Гідності, та вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні. Підсумком зустрічі стало проведення круглого столу «Подолання регіональних стереотипів».

Головним результатом міні-проекту стала успішна соціалізація зборівських гімназистів у київських родинах, а також вміння жити в іншому середовищі – великому місті, приймати самостійні та колективні рішення, бути відповідальними за себе та своїх товаришів.

Виховна робота протягом навчального року була спрямована на вирішення завдань Концепції національно-патріотичного виховання молоді та визначалася даними комплексної діагностики «Проектування особистісно-розвивального змісту НВП» за методикою В.Киричука.

В основу виховної діяльності було покладено вимоги нормативно-правових документів,рекомендацій вищестоящих організацій.

Дана ділянка роботи перебувала на постійному контролі дирекції гімназії. Протягом року на засіданнях педради розглядались питання:

  • «Підвищення ролі шкільної бібліотеки щодо виховання у гімназистів інтересу до книги»;
  • «Про стан організації профорієнтаційної роботи з учнівською молоддю»;
  • «Про стан гурткової та клубної роботи в гімназії».

Вивчались питання: про організацію правовиховної роботи в І та ІІ півріччях навчального року, про виконання заходів щодо реалізації Концепції національно - патріотичного виховання молоді, педагогічної підтримки діяльності органів учнівського самоврядування, з яких було видано відповідні накази.

Реалізовуючи поставлені завдання колектив орієнтувався на потреби учнів,виявлені інтереси та здібності з метою їх подальшого розвитку. Максимально використовувався ресурс виховного середовища.

Вся система виховної роботи закладу була орієнтована на утвердження в свідомості й почуттях гімназистів патріотичних цінностей, переконань та поваги до культурного та історичного минулого України. З метою формування у гімназистів почуття патріотизму, національної гідності, готовності до захисту України в гімназії проводились різні форми виховної діяльності: зустрічі з учасниками АТО Мартюком В. (наукові пікніки в м.Тернополі), Гнатком О. (практикум з надання домедичної допомоги потерпілим). Ці зустрічі – уроки формування активної життєвої позиції молоді, приклади справжнього патріотизму українця. Становленню особистості патріота України сприяли уроки державності «Щоб у серці жила Батьківщина»» (вересень), лінійка пам’яті «Син землі української» (вшанування подвигу А.Рави) (жовтень), виставки творчих робіт, перегляди та обговорення фільмів рекомендованих інститутом національної пам’яті. В жовтні творчі колективи гімназії взяли участь в традиційному патріотичному фестивалі-конкурсі «Свята Покрова». Вокальний ансамбль (кер. Панчишин О.В.), уч.9 кл. Запотічна Зоряна стали лауреатами районного етапу фестивалю-конкурсу у відповідних номінаціях , уч.8 кл. Грибачова Марта стала переможцем у номінації «Образотворче мистецтво».

Класні учнівські колективи були залучені до реалізації проектів «Добро починається з тебе», «Рух опіки», «Галерея Слави», «Не залиш солдата наодинці у новорічно-різдвяну ніч» та благодійних акцій «Від серця до серця» та «Назустріч мрії».

Важливу роль у формуванні патріотизму відіграє пошукова та дослідницька діяльність. В рамках Всеукраїнського руху учнівської молоді «Моя земля - земля моїх батьків» експедиційний загін гімназії став переможцем районного етапу краєзнавчо-народознавчої експедиції «Любіть Україну вишневу свою» (пошукова робота «За славу і честь»).Лукачат Марта та Завербна Ірина були учасниками обласної краєзнавчої конференції «Роде наш красний, роде наш прекрасний». Троє учнів були учасниками ІІІ етапу конкурсу літературної творчості «Акорди творчості» в м.Тернополі (диплом ІІІ ст.- Янішевська І.), 7 учнів були учасниками ІІ етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН з питань державотворення та національно-культурної спадщини України (5 стали переможцями).

Класними керівниками проводились години спілкування, суспільно-політичні хвилинки,уроки звитяги, вчителями - предметниками - інтелектуальні ігри різного спрямування та тематики. Педагоги намагалися за допомогою добра і любові робити дитину кращою, шукати ефективні методи розвитку їх духовності, будували НВП таким чином, щоб він якомога повніше сприяв само орієнтації вихованців, мав практичне спрямування,тісний зв'язок з життям. Форми і методи роботи були позитивно зорієнтовані, давали відповіді на ключові питання, які хвилюють сучасних дітей та молодь. Тут слід відмітити позитивний досвід співпраці з церквою. Мистецькі колективи закладу стали призерами районного фестивалю духовної пісні в двох номінаціях. Колектив гімназії мав можливість в цьому році приймати в закладі Міжнародну духовну місію.

Надавалася організаційна та методична підтримка учнівському парламенту у проведенні заходів національно-патріотичного спрямування: патріотина гра «Клич лицарів» до Дня захисника України, флешмоб «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття…»,арт-стріт «Що для мене свобода і гідність?»,майстер-класи з виготовлення символів свободи і гідності, маків пам’яті,організація благодійних ярмарків (волонтерами зібрано кошти в сумі 3500гр.),велопробігу пам’яті Андрія Рави. Члени учнівського парламенту реалізовували проекти: «7 чудес Зборова», «Наше місто», «Книга звитяги Євромайдану і АТО», «Випускники гімназії – на захисті України», «Конституція і я», «Подаруй дитині іграшку»,«Маки пам’яті», акції з впорядкування могил і пам’ятних знаків, екологічні ініціативи.

Протягом року учнівські лідери були залучені до роботи районної школи управлінської майстерності, реалізації лідерських проектів «Пишемо власні правила» та «Лідер року-2016» (Запотічна Зоряна).

Проводилася відповідна робота з відзначення знаменних і пам’ятних дат в історії державотворення: участь у відкритому уроці з вогневої підготовки з участю працівників районного військового комісаріату (до Дня захисника України),екскурсія у державну службу НС України в районі (до Дня Збройних Сил України), до Дня гідності і свободи ХІІІ Мандрівний фестиваль документального кіно запропонував до перегляду фільми циклу «Енциклопедія Майдану» та презентацію книги «Небесна сотня. Історія нескорених». Відбулася зустріч з автором книги М.Жирівським та учасником АТО Василем Ханасом.

Учні 8-11кл. взяли участь в написанні Всеукраїнського диктанту єдності 9 листопада . Диктант «Україна – наша земля, наша Батьківщина» та молодіжні банси «Україна –єдина» проведено до Міжнародного дня рідної мови. Гімназисти були активними учасниками пам’ятної ходи та години скорботи ( вшанування пам’яті Небесної Сотні),Інтелектуального батлу «Історія у цифрах і фактах» (до Дня Соборності), Міжнародного флешмобу «Global Shevchenko».

Вирішенню виховних завдань сприяє тісна співпраця закладу із зацікавленими установами та організаціями: РБК, органами місцевого самоврядування, Зборівською ЦРЛ, пожежно-рятувальною службою,Зборівським відділенням поліції, правозахисною громадською організацією в рамках Мандрівного фестивалю документального кіно ДОКУДЕЙС, музеєм «Зборівська битва» , обласною МО «Пласт». Двоє старшокласників взяли участь в обласному тренувальному зборі за програмою реалізації проектів МО. В грудні 2016р. з участю членів журналістського клубу підписано Меморандум про співпрацю гімназії з Всеукраїнською організацією «Незалежна медіа-профспілка України». За сприяння центру перспективних досліджень та фонду «Відродження» гімназисти були учасниками правового лекторію «Участь громадян у конституційному процесі».Цікавою також була відео лекція представника Тернопільської правозахисної групи Андрія Крижанівського «Як захистити себе від поліції».

Свої пізнавальні можливості учні розвивали беручи участь в олімпіадах, предметних тижнях (права,психології,історії та Шевченківському), дослідницькій роботі. Члени УНТ «Думка» були активними учасниками гімназійних етапів конкурсу знавців української мови ім.П.Яцика, мовно-літературного конкурсу ім.Т.Шевченка. В ході Днів науки членами НТ на розгляд журі було представлено 15 наукових робіт.

П’ятеро гімназистів стали переможцями ІІ етапу конкурсу-захисту науково- дослідницьких робіт учнів-членів МАН (9-11кл), серед учнів 6-8кл. - 8 переможців конкурсу-захисту.

Гімназисти були учасниками інтелектуальної гри «Унікум»,призерами районного етапу інтелектуального конкурсу «Вундеркіндери»,учасниками мобільного лекторію МАН, наукових пікніків,Західноукраїнського інтелектуального турніру з правознавства «NATUS VINCERE», який проходив в Тернопільському національному економічному університеті.

Колектив гімназії став переможцем Програми з підтримки освітніх реформ «Демократична школа» за підтримки Європейського центру ім..Вергеланда, Міністерства освіти і науки України та Ради Європи. В рамках Програми проведено тренінг для учнів, вчителів та батьків з участю тренерів Програми, проведено моніторинг рівня демократії в закладі за інструментарієм Програми, визначено рівні базових стандартів та сплановано роботу по підвищенню цих рівнів.В рамках Програми проведено ряд заходів , результатом яких стало створення нових Правил для учнів та інших документів, спрямованих на підвищення рівня правових знань гімназистів.

Вихованці гімназії були учасниками різноманітних творчих та інтелектуальних конкурсів.

Свята Вікторія – уч.10 класу була учасником Всеукраїнського збору учнівських лідерів в м. Києві «Агенти змін» та стала переможцем Міжнародної програми по обміну майбутніх лідерів FLEX. Романів Т. та Ленар А. стали переможцями та призерами районного етапу літературного конкурсу «Моя майбутня професія».

Зайнятість позаурочною діяльністю в різних творчих об’єднаннях складало100%.. Особливо слід відмітити роботу спортивних гуртків (Худик Л.В.) . Завдяки вчителю результативність спортивно-масової роботи закладу значно покращилася.

Проводилась відповідна робота з педагогами та батьками.

Проведено батьківські збори «Навчально-виховна діяльність гімназії в умовах суспільних змін». Батьки активно долучилися до реалізації проекту «Вивчаємо Україну разом», Програми «Демократична школа», організації Дня ділової активності ,табору з денним перебуванням учнів, виставки польського фотографа Макса Скшечковскі .

В класних колективах 5-11 кл. проведено батьківські збори з участю вчителів- предметників,психолога , на яких розглядались питання ролі батьків у формуванні психічного здоров’я учнів та впливу батьків на формування правомірної поведінки молоді. Сухорибко М.І. брав участь в обласному семінарі класних керівників з питань інтернет безпеки, двоє вчителів – в обласних семінарах з питання рухової активності учнів за методикою Дубогай. Двоє вчителів були учасниками тренінгу з вивчення розвиваючих методик країн Сходу. Проведено семінар-практикум для вчителів-предметників та класних керівників з участю професора АПН України В.Киричука за Програмою «Універсал». Кохан Н.М.,в складі обласної проблемної групи з напрямку «Управління здоров’язбережувальною діяльністю. Гігієнічний аспект», підготувала методичні матеріали для педагогів, а також отримала диплом ІІ ст.. за перемогу в обласному етапі конкурсу конспектів уроку з прав дитини.

Досвід виховної діяльності гімназії було презентовано на майстер-класі «На висоті окрилених сердець» Ключник Н.С. для голів ШМО класних керівників району.

В наступному навчальному році слід приділити більше уваги питанням активної співпраці з батьками через різні форми діяльності, діяльнісного підходу до роботи органів учнівського самоврядування, їх зв’язку з громадськими організаціями області та органами місцевого самоврядування.

/Files/images/київ.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 643

Коментарi