Гордість і надія гімназії ім. Романа Завадовича!

Президентські стипендіати 2019 року!

/Files/images/FB_IMG_1560111080942.jpg/Files/images/FB_IMG_1559397491902.jpg

«Успіх у науці – справа часу та сміливості розуму» (Вольтер).

Результатом спланованої роботи з обдарованими дітьми є їх залучення до науково-дослідницької роботи, факультативних та гурткових форм навчання, УНТ «Думка» та секцій МАН України:

/Files/images/МАН_І.jpgІ (районний) етап конкурсу МАН проходив у 6 секціях: правознавства, історичного краєзнавства, біології ,української літератури, зарубіжної літератури, англійської мови. Учні продемонстрували свою компетентність і знання у галузі дослідницької діяльності.

ІІ етап конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт показав такі результати: Полева Христина (І місце), Янковська Варвара (І місце, ІІ місце), Лукачат Марта, Слюсарчук Аліна, Ірина Мельник, Хом’як Ангеліна (ІІІ місце)./Files/images/МАН ІІ __.jpg/Files/images/МАН ІІ.jpg

Учасниками ІІІ (Всеукраїнського) етапу стали учениці 11 класу Янковська В. та Полева Х. Перемогу здобула Янковська В., її дослідницька робота визнана найкращою, а Варвара відзначена президентською стипендією.

У ІІ етапі літературного конкурсу «Акорди творчості» Рум'яна Анастасія, учениця 8 класу, здобула третє місце у номінації «Поезія»./Files/images/Румяна.jpg

Підвищують мотивацію до навчання і пізнання науки, розширюють науковий світогляд учнів-слухачів МАН України мобільні лекторії як форма організації роботи МАН. Сучасне життя вимагає від молодих людей розвитку критичного та логічного мислення, формування математичних компетентностей. 20 березня на базі Зборівської філії було проведено виїзну лекцію з фізики. Учні Зборівської гімназії та слухачі філії ознайомились з презентацією викладача ТНТУ ім.І.Пулюя Скоренького Ю.Л., кандидата фізико-математичних наук, доцента, завідувача кафедри фізики./Files/images/Мобільні лекторії.jpg

Відбулися Нобелівські читання, на яких представлено мультимедійні презентації про основні факти життєвої та творчої біографії жінок-лауреатів Нобелівської премії у галузі фізики, хімії, медицини, літератури, економіки та захисту миру. /Files/images/Нобелівські читання.jpg На зустрічі «Дзвони Лемківщини» гімназисти поділилися спогадами рідних, які впродовж 1944-1946 років змушені були покинути свої домівки та оселитися на заході України. Берлізева А. презентувала своє дослідження на обласній науково-практичній конференції «Історія Тернопілля у вимірі її визначних діячів і подій» (Ковбасюк Я.Я.). Гімназисти Кулик Т. та Слівінська Х., які є активними слухачами секцій МАН, взяли участь в урочистому засіданні з нагоди 100-річчя Національної академії наук України./Files/images/100 річчя Нац_академії наук.jpg
/Files/images/Берлізева.jpg
У 2018 році, реалізовуючи проект «Dialogue Through Journalism in Zboriv», ініційований волонтером Корпусу Миру США в Україні Джеромом Алленом, на базі гімназійного журналістського клубу розпочала роботу творча група «(анти)Інсайдер». Завдяки участі у проекті організовано студію і втілюються в життя медіапроекти («Історія успіху. Гімназія - 25», фільм про історію створення навчального закладу).

Гімназисти взяли участь у проекті «Найбільший урок у світі» разом із представниками молодіжної організації AIESEC та обговорили тему «Виклик загальноприйнятим концепціям». Учні ознайомилися із глобальними Цілями Сталого Розвитку./Files/images/Урок сталого розвитку.jpg

З нагоди Дня науки України та з метою підтримки і заохочення інтелектуально і творчо обдарованих дітей 17 травня 2019 у Зборівській гімназії ім. Романа Завадовича відбулося Свято інтелекту і таланту. Девізом урочистого дійства стали слова І.Франка: «Дух. Наука. Думка. Воля….»./Files/images/День науки.jpg11 юних дослідників презентували свої роботи у секціях природничо-математичного напряму(Бурдик В., Мартюк С., Мельник Н., Михайлишин М., Ремез Х., Кулик Т., Слівінська Х..Манащук Р., Прокопович О., Рум’яна А., Оленин І.) та 11 працювали у суспільно-гуманітарних секціях (Янковська В., Берлізева А., Борик А., Полева Х., Мізь Є., Прокопович О.,Дудкевич О., Дудкевич Х., Мельник І., Хом’як А., Сакали С., ). Слід відзначити, що учениця 8 класу Берлізева А. успішно захистила свої роботи відразу з трьох навчальних предметів: української мови, історії та зарубіжної літератури./Files/images/Свято науки_1.jpg

24 травня 2019 р., юні дослідники-географи презентували свої досягнення в учнівській науково-практичній конференції «Проблеми соціально-економічного розвитку малих міст України на прикладі міста Зборова». /Files/images/FB_IMG_1558728502867.jpgГімназисти акцентували увагу на важливих питаннях: «Розвиток соціальної інфраструктури міста Зборова» (Слівінська Христина, 9 кл.), «SWOT-аналіз соціально-економічного розвитку міста Зборова» (Кулик Тетяна, 9 кл.), «Сучасні трудові міграції в Україні»(Манащук Роксолана, 8 кл.), «Безробіття як соціально-економічне явище» (Ремез Христина, 9 кл.). З результатами опитування «Чи вірите ви в майбутнє України?» ознайомила присутніх Ковбасюк Софія (науковий керівник Заставецька Леся Богданівна, доктор географічних наук, професор кафедри географії та методики її навчання ТНПУ).

/Files/images/FB_IMG_1558729230416.jpg

Двоє гімназистів дійшли до фінального етапу конкурсу FLEX: Грибачова М. та Павлович Н. Перемогу здобула Грибачова М., яка у наступному навчальному році вчитиметься у США.

/Files/images/Полева Х.jpgРобота у МАН – це неоціненний досвід

Четвертий рік я є членом Малої академії наук України, філія якої працює у нашому навчальному закладі. Що дає кожному з нас участь у роботі МАН?
Перш за все, це великий досвід . Я навчилася працювати з додатковими джерелами, опрацьовувати та правильно записувати бібліографічні дані, а це допоможе мені при написанні курсових робіт, коли я стану студенткою. Завдяки МАН ми стаємо більш впевнені в собі. На захисті наукових досліджень панує надзвичайна атмосфера, бо маємо можливість спілкуватися з однолітками з цілої області, а хто стає переможцем у ІІ етапі, то має шанс захистити свою роботу у Києві. Звичайно, що це не тільки бажання перемогти, але й рухатися вперед, до нових здобутків. Виступаючи перед аудиторією, відповідаючи на запитання, ми набуваємо практики, розвиваємося. Це надзвичайно цікаво, бо розширюється кругозір, створюються умови для самореалізації, а це дає поштовх для розвитку, віри в свої сили.
Я займаюся у секції української мови та літератури. Тема, яку я представляла цього року, є актуальна сьогодні, - « Художня інтерпретація Зборівської битви в художній літературі». У сучасних умовах надзвичайно гостро постає проблема збереження історичної пам’яті, уміння вистояти перед загрозами, утвердження і розвиток міцної української європейської держави.
Перечитуючи сторінки художніх творів, що стосуються наших теренів, подій Зборівської битви, проймаємось гордістю і гідністю сучасного українця-спадкоємця тої слави наповнює нас, правда, деколи з присмаком гіркоти. В унісон цим відчуттям звучать слова Павла Загребельного: «Чи може література врятувати світ? Навряд. Так само, як і політика. Але погана політика може світ погубити, література ж може й повинна помогти людині відкинути почуття безпомічності перед загрозами, повинна навчити розуміти і людську силу, і людську слабкість, донести до нашої свідомості ту істину, що для нових битв і надій народові потрібна не тільки сила, але й пам'ять»
Полева Христина, учениця 11 класу
Кiлькiсть переглядiв: 403

Коментарi